Samen uit, samen thuis in een bijzondere omgeving
Eeuwenlang hebben de Rheezer boeren gestreden tegen het stuifzand. Het bedekte de akkers, waardoor het bouwland verschraalde en maakte wegen onbegaanbaar. Dat stuifzand was ontstaan door hun eigen toedoen. Ze hadden te vaak op dezelfde plek plaggen gestoken en de hei te intensief laten begrazen door hun schapen. Het dekzand kwam zo bloot te liggen en werd door de wind voort geblazen. Hier liggen nu De Rheezerbelten die soms een hoogte bereiken van ruim twintig meter. Hier is het dekzand ‘neergeslagen’. Deze zandduinen De Rheezerbelten liggen tegenover Restaurant De Rheezerbelten.
Historie De Rheezerbelten | Jaren 60
In 1959 werd de heer Leonardus Cornelis Brammer uit Varsen door de koop van het terrein van fabrikant Jacob Schep uit Amersfoort eigenaar van het terrein De Rheezerbelten (AHN3 | 13,3219m), gelegen op het Rheezer Plaggenveld aan de onderranden van stuifduinstrook De Rheezerbelten en aan natuurgebied De Rheezermaten. Het terrein was toen zandgrond met heide en een jong aangeplant dennenbos met duidelijk zichtbare stuifduinen. Hij liet er 15 bungalows en een kampwinkel met dagverblijf bouwen, gebouwd door aannemer Hofsink uit Heemse naar ontwerp van architect Jan den Hartog uit Amersfoort (n de Van Rietveld stijl). Ook in Ommen exploiteerde de heer Brammer al een bungalowpark. De familie Brammer verhuisde in 1960 van Varsen naar Rheeze.
In 1962 werd het bungalowpark verkocht aan de heer Klaas Balk (uit Amsterdam) en werd er in de loop der jaren bijgebouwd, zowel bungalows als uitbreiding van de kantine/paviljoen. De bungalows boden vele jaren huisvesting aan militairen, maar onder andere ook aan jonge docenten van de nieuwe middelbare school Jan van Arkel in Hardenberg.
In de jaren ‘70 werd het bedrijf verder geëxploiteerd door stiefzoon Jan en zijn vrouw Zwaan Van den Burg. Zij maakten er een eenvoudig restaurant van met een aantal pannenkoeken op de kaart.
Mevrouw Van den Burg heeft nog vele jaren helpen pannenkoeken bakken. Met haar eigen schort en beslaglepel hielp ze ons de drukke dagen door aan haar “eigen” kant in de keuken. In goede herinnering aan haar kijken we hier op terug.
Op 31 maart 1992 kochten Henk en Annie Hans Bospaviljoen De Rheezerbelten bestaande uit het bungalowpark met een kantine.
Met Pasen openden zij het Pannenkoekenrestaurant in de voormalige kantine die zij verbouwden in een boerderij-stijl. De koets was ook toen al een middelpunt.
De activiteiten werden uitgebreid met het verzorgen van feesten, partijen en vergaderingen. De Rheezerbelten werd een begrip. Maar er waren nog meer ambities.
In 1996 werden de bungalows verkocht aan de buren Vakantiepark De Kleine Belties om het restaurant te kunnen uitbreiden.
In 1999 werd het nieuwe restaurantgedeelte geopend: een rietgedekte boerderij in Sallandse stijl als volledig vernieuwd Pannenkoekenrestaurant. Daarnaast kwam er een ruime receptieruimte, vernieuwde toiletten, en een groot terras met volop ruimte voor feesten en partijen.
Door deze uitbreiding ontstond er ook letterlijk ruimte voor een gekoesterde wens: een à la carte restaurant de Rheezer Bistro werd gecreëerd in het “oude” gedeelte. Een sfeervol restaurant met mooie gewelven voor culinair genieten.
Al snel bleek deze “oude” ruimte te klein. De naastgelegen ruimte werd erbij betrokken: de Wijnkelder ontstond. Deze ruimte heeft diverse mogelijkheden: uitbreiding van het aantal zitplekken, een besloten ruimte voor een zakelijk diner of private diner of buffetruimte. En ín de wijnkelder een goede atmosfeer voor de vele soorten wijnen en mooi gepresenteerd.
Om het verblijf bij De Rheezerbelten compleet te maken, werd in 2002 de Hotellerie gebouwd; een 14 kamer groot hotel voor de toeristische en zakelijke markt. Een perfecte aanvulling, er was volop behoefte aan overnachtingsmogelijkheden in Hardenberg.
In 2015 werd door een stagiaire in het kader van zijn afstudeerproject van Windesheim Management Economie & Recht het duurzaamheidslabel Green Key behaald, gelijk Goud. Elke drie jaar vindt een herkeuring plaats.
In 2017 vierden wij ons 25-jarig jubileum als familie Hans! Een jaar vol met acties, evenementen en hoogtepunten.
Ook werd de kinderspeelhoek omgebouwd tot Knof’s Speelbos. Ontstaan vanuit een opdracht bij Vechtdal Projecten, uitgevoerd door studenten van het CIBAP in Zwolle. Zij kregen de opdracht een ontwerp te maken voor muurschilderingen in de kinderspeelhoek op basis van onze wensen en input. Hieruit zijn 10 ontwerpen ontstaan en deze zijn samengevoegd met ons ontwerp wat de ruimte tot een unieke speelplek heeft gemaakt waarin kinderen zich volop in kunnen vermaken.
In 2018 werd door externe ontwikkelingen het erf van De Rheezerbelten opnieuw ingericht met hulp van de Groene Entreeregeling van Provincie Overijssel. Om de eigen entree en uitstraling te waarderen werd met behoud en kennis van de cultuurhistorie van de locatie en omgeving het geheel vormgegeven. Het erf is opnieuw ontworpen qua beplanting en bestrating, een co-creatie van kunstenaar Roel Westerman, hovenier Menno Krijt en Jan Veltink voor de bestrating en parkeerplaatsinrichting.
Ook in het pand werd de cultuurhistorie van ons erf en de omgeving meer zichtbaar gemaakt. Partijen als het Cibap, Landschap Overijssel, IVN, Stichting Historische projecten en Total ID hebben ons geholpen om nog meer cultuurhistorie in het pand terug te laten komen. Bij het herinrichten van de vergaderzalen is in kleur, beeld en tekst het Verhaal van het Landschap rondom de Rheezerbelten verteld. In elke vergaderzaal een eigen thema: De Lange Ereprijs en De Rheezermaten. Ook in de vide is de omgeving te zien: op schaal is hier de Overijsselse Vecht van bron tot monding geschilderd. De Vrouwe van Heemse, Clara Feyoena heeft ook een eigen plek onder aan de trap gekregen. Haar beleving van het Vechtdal en Heemse bracht zij in vele gedichten tot verwondering. Ontdek ook deze plekken in ons pand.
Door de ligging midden in bos is er nog meer eenheid ontstaan tussen restaurant en de natuurlijke omgeving. Kinderen kunnen lekker binnen spelen in Knof’s Speelbos of buiten klauteren in de speeltuin bij het terras. De kinderspeeltuin is naar ontwerp van Roel Westerman Bouwkunst omgebouwd tot een heerlijke natuurlijke plek om te spelen. De avontuurlijke kidsroute Knof de Pad met opdrachten in de natuur maakt het aanbod compleet.
Samen met Rieks Bulthuis, oud notaris en voorzitter van Stichting Historische Projecten èn Stichting Clara Feyoena en buurman Sietse Hakkers van Vakantiepark De Kleine Belties werd de Verwonderroute ontwikkeld.
De Verwonderroute is een unieke wandelroute om mensen te laten VERWONDEREN. Je wordt mee terug in de tijd genomen naar de VERWONDERING van Clara Feyoena, Vrouwe van Heemse. De schoonheid van de natuur rondom de Rheezermaten is een prachtig verhaal waard over het landschap met haar natuur, cultuur en historie. De Verwonderroute is samen met tekstschrijvers, een ontwerpster, Stichting Historische Projecten en Vakantiepark De Kleine Belties tot stand gekomen.
Het interieur van de Rheezer Bistro werd vernieuwd. De zwart-witte stoelen werden vervangen door mosgroene stoelen via Robos Dalfsen. De gewelven werden gewit en de gordijnen werden vernieuwd door Vasse Home Made By. De verlichting werd al eerder vervangen met behulp van Dag Vier Elburg.
Om onze duurzaamheid verder te vergroten werd het dak van de Rheezer Bistro, het oudste gedeelte van ons pand, volledig vernieuwd met een goede isolatie om onze isolatie-schil te verbeteren. Omdat de ligging van het dak perfect is richting de zon en het energienetwerk vol is aan de Grote Beltenweg werden ook 49 zonnepanelen geplaatst. Daarnaast werd de CV ketel vervangen voor een combiketel en werd een warmtepompboiler in de keuken aangeschaft en is er spouwmuurisolatie in de keukenmuren aangebracht. De Rheezerbelten | Gewoon Groen